Hyperventilatie aanval

blog

Artikel hyperventilatie aanval

Een hyperventilatie aanval kan een hele nare ervaring zijn. Vroeger zei men dat je een plastic zakje bij je moest dragen en die dan voor je mond doen wanneer de aanval was begonnen. Tegenwoordig heb ik nog nooit iemand gezien die een aanval kreeg en een plastic zakje bij zich had. Toch zijn er vele duizenden mensen die er redelijk tot vaak last van hebben.

Het idee van een plastic zakje is dat doordat je in en uitademt in het zakje, de verhouding van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2) veranderd in dat zakje. Bij hyperventilatie is er bijna altijd een tekort aan koolstofdioxide aanwezig in het lichaam en hierdoor wordt er paradoxaal te weinig O2 afgegeven aan de cellen. Wil je meer hierover weten dan kun je de blog “Wat is hyperventilatie’, lezen. Klik daarvoor hier: http://probreathing.nl/blog/wat-is-hyperventilatie

 Symptomen van een hyperventilatie aanval

De meest voorkomende symptomen van een hyperventilatie aanval zijn:

-Ongecontroleerd en snel in en uitademen
-Benauwd gevoel
-Hoge ademhaling
-Misselijk
-Onrustig/angstig/paniek
-Flauwvallen of het gevoel hebben bijna flauw te gaan vallen
-Tintelingen in lippen of mond
-Pijn of druk op de borst

Wanneer je een keer een hyperventilatie aanval hebt ervaren komt er vaak ook een angst bij, de angst om deze nog een keer te krijgen. Een hyperventilatie aanval is heel vaak namelijk een erg nare ervaring waarin iemand naast de lichamelijk heftige symptomen ook geestelijke onrust heeft ervaren en er kan zelfs de angst voor een hartaanval bij aanwezig zijn met een uitzaaiing van pijn naar de linkerarm waardoor de hele ervaring nog veel heftiger lijkt dan ie al is.

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand wordt afgevoerd met de ambulance waar het idee van was dat hij/zij een hartaanval aan het krijgen was en na onderzoek er erg weinig concreets uit was gekomen.

In mijn praktijk zijn de verschillende verhalen met een centrale herkenning talrijk.

Hyperventilatie aanval stoppen

Om een hyperventilatie aanval te stoppen is vooral kennis en wilskracht nodig. Kennis van een of twee oefeningen wat je kunt doen om een hyperventilatie aanval te stoppen en wilskracht omdat het op dat moment allesbehalve prettig is om tegen die hyperventilatie in te gaan maar de aanval op zichzelf is ook vaak vreselijk dus doorzetten voor een aantal minuten is vaak de beste optie.

Als er al eerder een hyperventilatie aanval is geweest is het zeer raadzaam je adem-conditie te testen want de kans is groot dat je 24 uur per dag min of meer hyperventileert.

Test hier gratis je adem-conditie en weet binnen een minuut wat je score is: http://probreathing.nl/ademconditie-test

Er zijn een aantal dingen wat je dient te doen bij een hyperventilatie aanval:

-Ga rustig zitten
-Adem alleen door je neus in en uit
-Wees bewust (zo goed als het gaat) van je benen op de grond
-Adem in en daarna uit en knijp met je hand je neus dicht en tel 1 seconde en laat je neus weer los
-Adem weer in en uit en knijp je neus weer dicht, op het moment dat die ene tel net je goed afging ga dan bijvoorbeeld naar 3 seconden. Wat de bedoeling is is dat je erachter komt wat op dit moment je maximale pauze is na een uitademing en stel dat dat 2 seconden is (je merkt dat je moeite hebt na een uitademing om2 seconden niet te ademen ga je die 2 seconden opbouwen. Je herhaalt de aantal seconden waar je moeite mee had, in dit voorbeeld 2. Deze 2 seconden die je 3x opnieuw, dus 3x opnieuw in ademen en uit ademen en dan je neus dichtdoen en 2 seconden wachten alvorens je weer in en uit ademt. Dan 3 seconden 3x herhalen, 4 seconden 3x herhalen etc.
-Herhaal de seconden net zolang je boven de 10 of liefst 12 seconden in totaal bent aangekomen en je zult merken dat je hyperventilatie aanval verdwenen is.

Kanttekening: Soms kan het gebeuren dat zelfs deze noodademhaling je niet helpt uit de aanval te komen… weet dat dat kan en weet ook dat je je adem conditie en dus de hyperventilatie an sich volledig kunt genezen.

Klachten na hyperventilatie aanval

Klachten na een hyperventilatie aanval zijn vaak verschillend:

-Oorsuizen
-Vermoeid voelen
-Angstig of onrustig voelen
-Onwennig of leeg gevoel

Dit zijn maar wat verschillende klachten, vaak is de schade na een hyperventilatie aanval minimaal voor het systeem. Belangrijk is om je adem-conditie te weten en vanuit daar de nodige stappen te maken om je ademhaling zo te doen dat een hyperventilatie niet meer aanwezig is.

Bijna altijd is er chronische hyperventilatie gaande als je een hyperventilatie aanval hebt gehad. (Uitzonderingen daargelaten)

Meestal is een aanval een soort van druppel te veel in het bekertje wat al redelijk vol zat.

ander artikel:

  • http://probreathing.nl/hyperventilatie-test-of-hyperventilatie-provocatietest/
  • http://probreathing.nl/hyperventilatie-behandeling/
Tags :
blog
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Getting A Quick and Satisfying Meal in Front of You

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore quo dolore magna aliqum erat, sed diam voluptua. At vero eos et mea accusam et justo duo dolores et ea rebum stet clita deam dignissimos ducimus.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat.

Easy Egg Recipes for Formula Meals

Donec pede justo fringilla vel aliquet nec vulputate eget arcu. In enim justo rhoncus ut imperdiet venenatis vitae justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus vivamus elementum semper nisi.

Budget Friendly and Quick Cooking

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat.
Tags :
blog
Share This :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »