ADEM - CONDITIE TEST

De ademconditie test geeft binnen 1 minuut duidelijkheid over jouw ademconditie.

Start Test
 • Ademen door de mond of neus?


  Wie heeft het niet gehoord? Adem in door de neus, diepe buikademhaling en adem uit door de mond. Deze gedachte van hoe je dient te ademen is hoogstwaarschijnlijk gestoeld op een verbastering van kennis. Oude wijsheden hebben ons vele honderden jaren geleden aangegeven dat het ademen alleen door de neus dient te gaan bij dagelijkse omstandigheden en gelukkig ondersteund de huidige wetenschap hier ons meer en meer in.

  Ademen door de neus is een essentieel gezondheidsbevorderende bezigheid. Veel mensen hebben geleerd om diep adem te halen door de mond, maar het is veel beter om te ademen door de neus. Er zijn veel redenen waarom dit zo belangrijk is.
  Een van de belangrijkste redenen is dat je lichaam zijn zuurstofwaarde stabiliseert als je door je neus in en uitademt. Bovendien kan het regelmatig ademen door de neus helpen bij de regulering van de bloedstroom. Een ander belangrijk aspect is dat als je door de neus in en uitademt, je op een natuurlijke manier stikstofmonoxide aanmaakt. Dit is een chemische verbinding die bestaat uit een stikstofatoom en één zuurstofatoom, die van nature in kleine hoeveelheden in de lucht en in het lichaam voorkomt. In het lichaam speelt stikstofmonoxide een belangrijke rol als signaalmolecule bij verschillende biologische processen, zoals bloedstroomregulatie en ontsteking.
  Stikstofmonoxide is een gas (een cruciaal) dat van nature in de binnenkant van de slagaders, bloedvaten en haarvaatjes van het lichaam wordt geproduceerd.
  Als je in overweging neemt dat een van de grootste oorzaken van veroudering het gevolg is van een gebrek aan circulatie, een van de belangrijkste bronnen van systemische ontsteking, dan begrijp je waarom het verbeteren van je circulatie cruciaal is voor je gezondheid.

  De neus is daarom een belangrijk onderdeel van het ademhalingssysteem. Bij neusademhaling wordt lucht door de neus ingeademd, waarbij de lucht wordt gereinigd, verwarmd en vochtig gemaakt voordat het naar de longen gaat. In de neus zijn speciale cellen aanwezig genaamd ciliaire epitheelcellen die stikstofmonoxide produceren. Dit gas helpt bij de regeling van de bloedstroom in de neus en de sinussen en bij de verdeling van lucht in de longen.
  Er is ook onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van stikstofmonoxide bij de gezondheid van de luchtwegen, zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD). Sommige studies suggereren dat een verhoogde concentratie van stikstofmonoxide in de luchtwegen kan helpen bij de behandeling van deze aandoeningen, hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.
  In 1998 kregen Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro en Ferid Murad de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekking van stikstofmonoxide als signaalmolecule in de bloedstroomregulatie.

  Dit toont aan hoe belangrijk stikstofmonoxide is voor onze gezondheid en het zuiveren van de lucht die we inademen. In de huidige tijd, met de aanwezigheid van ziektes zoals COVID-19, is het des te belangrijker om goed te letten op onze ademhaling en zo vaak mogelijk rustig, zacht door de neus te ademen. Het kan ons helpen bij het reguleren van onze bloedstroom en het aanmaken van stikstofmonoxide, wat van nature helpt bij de gezondheid van onze luchtwegen.
  Een praktische tip is om te proberen om alles, zoals slapen en inspanning, door de neus te doen. Door regelmatig te oefenen met neusademhaling, kun je het gemakkelijker maken om deze gezonde gewoonte in je dagelijks leven te integreren. Zo kan ademen door de neus een eenvoudige, maar essentiële stap zijn voor een verbeterde gezondheid.

  Dus Tip van Probreathing: Adem vanaf vandaag zoveel mogelijk zacht, rustig alleen door de neus in en uit.

  Meer info? Kijk hier een video hoe dat te doen: YouTube

   

Wil jij graag met ons verder praten over je ademhaling?
Neem dan gerust contact met ons op.

  * Dit veld is verplicht