ADEM - CONDITIE TEST

De ademconditie test geeft binnen 1 minuut duidelijkheid over jouw ademconditie.

Start Test
 • Testimonial Anja COVID revalidatieprogramma

  Anja is werkzaam op een zg. COVID-afdeling van een ziekenhuis in Nederland. Ondanks goede voorzorgsmaatregelen kreeg ze toch COVID-19 en belandde als patiënt op diezelfde afdeling. Deze keer met haar collega’s boven haar bed. Ze lag meerdere weken in het ziekenhuis waar zelfs overwogen werd om haar continu aan de beademing te zetten vanwege de ernst van haar ziekte (dit was overigens haar grootste nachtmerrie).

  Dit is een deel van haar verhaal dat ze publiekelijk wil delen.

  Het verhaal van Anja
  Toen ik in het ziekenhuis lag heb ik daar in vervolg op behandeling de vernevelaar moeten gebruiken in combinatie met extra zuurstoftoediening en prednison. Na thuiskomst (aantal weken later) had ik korte tijd nog zuurstof en de vernevelaar en blijf ik voor een langere periode aan een hoge dosis prednison. Er was mij gezegd dat prednison in hoge dosis lange tijd noodzakelijk zou zijn om de ontstekingen blijvend onder de knie te krijgen. Ik heb de eerste weken thuis aangesukkeld zonder dat er naar mijn idee iets verbeterde en waarbij ik me door de prednison alleen maar slechter ging voelen. Ik herstelde eigenlijk maar niet en zag dat mijn ademconditie enorm laag was (CP7). (De ademconditie meten we met de Controle Pauze test. Hierbij kijken we hoeveel seconden het duurt voordat ademhonger optreedt. Een CP onder de 30 seconden betekent een slechte ademconditie.)

  Toen heb ik contact opgenomen met Dennis Huizenga van Probreathing omdat hij voor mij een specialist is in ademhaling.
  De oefeningen waren in het begin behoorlijk uitdagend omdat mijn ademconditie zo laag was, maar Dennis stelde mij gerust en gaf aan dat indien ik deed wat ervoor stond dit vanzelf beter zou worden.
  Op een moment leek het net of er een soort van reset kwam. Vanaf toen is mijn ademconditie gestaag gaan stijgen. Tot aan de 15 ongeveer ging het wat moeizaam, maar tussen de 15 en de 30 ging het best snel beter. Rond de 30 had ik weer even een stilstand en daarna ging de opbouw weer wat sneller tot rond de 50. Het leek alsof ik ook tussendoor allerlei fasen tegenkwam van lichamelijke reiniging.

  Deze dipjes heb ik dus onderweg een paar keer gehad maar naar mijn beleving waren die nodig om uiteindelijk daarna weer te verbeteren.

  Op het moment dat mijn CP is gaan stijgen kon ik gaan afbouwen met de prednison. De verneveling heb ik al vrij snel thuis laten liggen.

  Ik ben ervan overtuigd dat het afbouwen van de prednison sneller verlopen is omdat mijn ademconditie steeg. Ik zag duidelijk de link. De specialist linkte het aan mijn saturatie en blaastest etc. die ook vooruitgingen en sneller dan hij had verwacht. Hij wilde in eerste instantie niet sneller afbouwen dan hij eerst in gedachten had (om aan de veilige kant te blijven) maar op mijn aandringen hebben we dat wel gedaan en het is goed blijven gaan. Overigens waren mijn testen tijdens de dipjes die ik had niet slechter. Ik had op dat moment ook niet meer last van mijn luchtwegen maar wel van andere zaken zoals misselijkheid, hoofdpijn etc. Dennis ondersteunde me tussendoor regelmatig met een duidelijke uitleg over wat er mogelijk gaande was.

  Nu voel ik me vrij goed gezien waar ik vandaan ben gekomen en zeker als ik kijk naar andere patiënten met een vergelijkbaar ernst van de ziekte. Met hen heb ik beroepshalve te maken en ik zie dat ik er veel sneller en beter doorheen ben gerold.
  Ik ben binnen een paar maanden verbeterd van het slechts kunnen zetten van een paar stappen, naar weer gewoon een wandeling maken zonder na te moeten denken over de afstand die ik wel/niet aan kan en of ik het ga halen. Ik zie rond mij mensen uit de eerste golf die nog steeds niet tot een fatsoenlijke wandeling in staat zijn. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit traject heb doorlopen en denk graag mee hoe we dit programma een grotere publiek bekendheid kunnen geven.

  Kanttekening: Het Probreathing COVID-revalidatieprogramma is geen vervanging van de medische gevestigde orde. Indien je positief getest bent van COVID is het ten alle tijden van belang de gebruikelijke stappen te volgen die voorgeschreven staan zoals arts en eventueel ziekenhuis bezoeken.

  Het Probreathing COVID-revalidatieprogramma is gebaseerd op het feit dat diegene onze hulp pas krijgt wanneer arts en eventueel ziekenhuis hun werk hebben gedaan. De patiënt is negatief getest en heeft nu moeite met revalideren.

Wil jij graag met ons verder praten over je ademhaling?
Neem dan gerust contact met ons op.

  * Dit veld is verplicht