ADEM - CONDITIE TEST

De ademconditie test geeft binnen 1 minuut duidelijkheid over jouw ademconditie.

Start Test
 • Hoeveel ademhaling per minuut

  Hoeveel ademhalingen per minuut zijn nodig?

  De hoeveelheid ademhalingen per minuut is niet zo belangrijk als vaak gedacht wordt. Wat echt van belang is, is de hoeveelheid lucht die we per ademhaling in- en uitademen.
  Als we naar de gemiddelde ademhaling per minuut kijken, dan zien we dat deze meestal tussen de 12 en 16 ademhalingen per minuut ligt. Dit kan echter variƫren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, fysieke activiteit en emotionele toestand.
  In rust zal een persoon met een lagere hartslag doorgaans ook minder ademhalingen per minuut hebben, terwijl iemand met een hogere hartslag doorgaans meer ademhalingen per minuut heeft. Dit komt omdat de hartslag en de ademhaling samenhangen: wanneer het hart sneller klopt, heeft het lichaam meer zuurstof nodig en zal er dus meer ademhaling plaatsvinden om deze zuurstof binnen te krijgen.

  Andere manier van kijken naar ademhaling is de hoeveelheid lucht!

  Het is echter belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid ademhalingen per minuut niet per se iets zegt over de gezondheid of het welzijn van een persoon. Zo kan iemand met 20 ademhalingen per minuut net zo gezond zijn als iemand met 10 ademhalingen per minuut, mits de hoeveelheid lucht die per ademhaling wordt ingenomen gelijk is.
  Daarom is het belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid lucht die we per ademhaling in- en uitademen, in plaats van te focussen op het aantal ademhalingen per minuut. Dit wordt gemeten in milliliter lucht per minuut per kilogram lichaamsgewicht (ml/min/kg).
  Een goede ademhaling is die waarbij we een maximale hoeveelheid lucht per ademhaling in- en uitademen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door diep en langzaam in te ademen en vervolgens langzaam uit te ademen. Dit zorgt ervoor dat we ons meer ontspannen voelen en dat we ons meer bewust zijn van onze ademhaling.
  Om te zorgen dat we een goede ademhaling hebben, is het belangrijk om bewust te zijn van onze ademhaling en deze te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld door bewust te ademen tijdens fysieke activiteiten, zoals sporten of yoga. Ook kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen, zoals het tellen van onze ademhalingen of het in- en uitademen door de neus. Maar hoe weten we welke ademoefening nu juist is voor ons? Het bedrijf Probreathing kan je helpen met inzichten over je ademhaling een hele makkelijke en gratis manier van leren is je te abonneren op hun Youtube kanaal. https://www.youtube.com/channel/UC9Pg5ZTwnOqH4R8Y6qeUh4g

  Het is ook belangrijk om onze stressniveaus te verlagen, aangezien stress een negatief effect kan hebben op onze ademhaling. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.
  Bovendien is het goed om te weten dat er verschillende soorten ademhaling zijn, zoals borst- en buikademhaling. Borstademhaling kan nuttig zijn tijdens fysieke activiteiten, omdat het ons in staat stelt om snel en diep in te ademen en uit te ademen. Buikademhaling daarentegen kan helpen bij het ontspannen en rustig ademhalen.
  In het algemeen is het dus belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid lucht die we per ademhaling in- en uitademen, in plaats van te focussen op het aantal ademhalingen per minuut. Door bewust te zijn van onze ademhaling en deze te oefenen, kunnen we ervoor zorgen dat we een goede ademhaling hebben en ons meer ontspannen en gezond voelen.
  Ja, om te weten of onze ademhaling in balans is, kunnen we een ademtest doen. Er bestaan verschillende ademtests, waarvan sommige zich verdiepen in de hoeveelheid ademhalingen per minuut. Deze testen kunnen echter minder informatief zijn, omdat de hoeveelheid ademhalingen per minuut niet per se iets zegt over de gezondheid of het welzijn van een persoon.
  Een interessantere ademtest is die gebaseerd is op de hoeveelheid lucht die we per ademhaling in- en uitademen. Dit kan ons inzicht geven in hoe goed onze ademhaling is en of we eventueel onze ademhaling kunnen verbeteren.
  Een bekende arts die zich verdiepte in de hoeveelheid lucht bij ademhaling was Dr. Buteyko. Hij ontwikkelde een ademtest die gebaseerd is op de hoeveelheid lucht die we per ademhaling in- en uitademen.
  Er zijn verschillende manieren om deze ademtest te doen. Een optie is om naar een YouTube-kanaal te gaan, zoals Probreathing, dat verschillende ademoefeningen en ademtests aanbiedt. Dit kan ons helpen om onze ademhaling te verbeteren en ons meer bewust te zijn van onze ademhaling.
  In het algemeen is het belangrijk om bewust te zijn van onze ademhaling en deze te oefenen om ervoor te zorgen dat we een goede ademhaling hebben. Dit kan ons helpen om ons meer ontspannen en gezond te voelen.
  Link naar de adem-test: https://www.youtube.com/watch?v=hEDMBpzsqDo

Wil jij graag met ons verder praten over je ademhaling?
Neem dan gerust contact met ons op.

  * Dit veld is verplicht